De componist

Als jochie van elf wist ik al wat ik wilde worden: Musicus! Met ons bandje “Les Cheveux” zouden we net zo beroemd worden als de Beatles (minimaal). Zover is het nooit gekomen, maar op een andere manier heb ik toch mijn weg in de muziek gevonden. Ik ben componist geworden. En componeren is nog steeds het liefste wat ik doe.

Opleiding

Ik volgde een klassieke opleiding aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam, waarbij ik piano studeerde bij Edith Lateiner-Grosz en compositie bij Ton de Leeuw, Theo Loevendie en Klaas de Vries. Ondertussen speelde ik stiekem (want dat was absoluut verboden) in de symfonische rockgroep Finch.

Componeren is nog steeds wat ik het liefste doe.

Bij de hedendaagse gecomponeerde muziek voelde ik me niet thuis. Daarom zocht ik na mijn studie mijn weg in de zogenaamde toegepaste muziek. Onder andere 5 Sesamstraat LP’s volgden. En, tussen 1986 en 2002, veertig produkties voor TeleacNOT.

In 2002 moest TeleacNOT bezuinigen. Geld voor speciaal gecomponeerde muziek was er niet meer. Door de financiële zekerheid die toen wegviel ben ik weer pianoles gaan geven. Het viel mij daarbij op dat het lesmateriaal nogal éénzijdig was. Wel veel jazz, rags, blues, pop en klassiek, maar niets op het gebied van de zgn. wereldmuziek.

Pianomuziek

Het werd tijd voor een slim plan! Ik besloot een aantal op wereldmuziek geïnspireerde pianobundels te maken, deze in eigen beheer te gaan uitgeven en via een eigen website proberen te verkopen.In 2005 was de website klaar. Ik had hooggespannen verwachtingen, maar helaas kwamen die niet uit.

Succes

Het succes kwam echter toch maar vanuit totaal onverwachte hoek. Miroir, een orgelstuk uit 1989, dat ik ook op de site had geplaatst, bleek door organisten vanuit heel de wereld gezocht te worden. Binnen een jaar was het uitverkocht. Het gerenommeerde uitgevershuis Boosey & Hawkes verzorgde in 2007 een heruitgave en het stuk is inmiddels 10 keer op CD gezet door befaamde organisten zoals o.a. John Scott, Thomas Trotter en Kevin Bowyer.

NTR Podium maakte een televisieportret hierover, dat u hier kunt bekijken: NTR Podium, 24 april 2011.

Orgelwerk

Sindsdien componeer ik veel voor orgel. Zo bracht Boosey & Hawkes onlangs "Ride in a High-Speed Train" uit en een uitgave van Toccata Chromatica staat gepland voor 2013. Ook volgden orgel-gerelateerde opdrachten uit het buitenland: onder andere uit Noorwegen (een mis voor de kathedraal van Stavanger) en Engeland (Orgelbüchlein project). Uit eigen land volgde de opdracht voor het schrijven van het verplichte werk voor de 2e ronde van het 1e Internationale Orgelconcours Breda.

En… met die pianoboekjes is het toch nog goed gekomen. De Haske bracht ze uit onder de titels Different Colours en More Different Colours.

Meer over mijn werk kunt u vinden op www.adwammes.nl. U kunt daar ook fragmenten van mijn werk beluisteren.